
Maş Çorbası
Paylaş
Malzemeler (4-5 kişilik):
- 1 su bardağı maş
- 1 fincan pirinç
- 3 orta boy kuru soğan
- 2,5 su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı kuru tarhun
- 2 adet kurutulmuş dolmalık biber (isteğe bağlı)
- Tuz
Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanmış maş, 4-5 bardak su ile bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra ocağın altı kısılır. Yaklaşık 10-15 dakika sonra maşın kabukları suyun yüzeyine çıkmaya başlar. Bu kabuklar kevgir yardımıyla alınır.
Üzerine yıkanmış pirinç, halka halka doğranmış soğan ve yeteri kadar tuz eklenir. Maş, pirinç ve soğanlar iyice yumuşayana kadar pişirilir. İsteğe bağlı olarak kurutulmuş kırmızı dolmalık biber de eklenebilir. Birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Çorbanın üzerine kızdırılmış yağ ile birlikte tarhun ve kırmızı toz biber gezdirilerek servis edilir.
Not:
Maş, protein açısından oldukça zengin bir yöresel baklagildir. Özellikle kış aylarında enerji verici ve vücudu sıcak tutucu özelliğiyle tercih edilir.