
Patlıcan Kebabı (Mangalda)
Paylaş
Malzemeler (5-6 kişilik):
- 1 kg orta yağlı kıyma
- 2 kg kemer patlıcan
- 1 kg domates
- 500 gr yeşil biber
- Tuz
Hazırlanışı:
- Patlıcanlar yıkandıktan sonra 3-3,5 cm uzunluğunda doğranır.
- Öte yanda, kıyma, yeterince tuz ve az miktarda su ilavesiyle yoğrulup yumuşatılır.
- Doğranmış patlıcanlardan bir parça alınıp şişe saplanır, üzerine hazırlanmış kıymadan ceviz büyüklüğünde bir parça alınarak, patlıcanın üzerine saplandıktan sonra, bir parça patlıcan daha alınıp aynı şişe saplanır.
- İki parça patlıcan arasında kalmış olan kıyma, baş parmak ile işaret parmağı arasında hafif hafif sıkıştırılarak et ile patlıcanların birbirine yapışması sağlanır.
- Ve bu şekilde iki patlıcan arasına 1 parça et yerleştirilerek, şişin büyüklüğüne göre 4 veya 5 parça patlıcan saplanır.
- Böylece her şişte 4 patlıcan ve 3 et veya 5 patlıcan ve 4 et olacak ve şişlerin her iki ucunda patlıcan saplanmış olacaktır.
- Son olarak, şişe saplanmış patlıcan ve etler, el ayası içerisinde köfte gibi hafif hafif sıkılarak, kıymanın ele bulaşmış olan yağı patlıcanlar üzerine sürülür.
- Domatesler 4 parçaya kesilir ve her parça uzunluğuna şişlere saplanarak, patlıcanlardan önce ateş üzerinde pişirilir.
- Böylece ateşin harlı azaltılarak patlıcanların yanması önlenmiş olur.
- Bütün patlıcanlar ve kıyma, şişlere saplandıktan sonra, harlı geçmiş mangal ateşinde çevrilerek pişirilir.
- Pişen kebaplar kenarı yüksek bir tepsiye çekilir.
- Son olarak harlı iyice geçmiş ateş üzerinde, şişe saplanmış yeşil biberler pişirilir.
- Yeşil biberler çok çabuk yandığı için ateşin geçmiş olması gerekir.
- Pişen domates ve biberler, tepsiye çekilmiş patlıcan üzerine yerleştirilip, ağzı kapalı bir şekilde, kalan ateşin hafif sıcaklığında demlendirilir.
- Arzu edilirse, demlendirilme sırasında ½ bardak koruk suyu veya 1 limon suyu, kebap üzerinde gezdirilebilir.
- Demlenmiş patlıcan kebabı, özel ince ekmek ile sıcak olarak servis yapılır.