Patlıcan Kebabı (Mangalda)

Patlıcan Kebabı (Mangalda)

Malzemeler (5-6 kişilik):

  • 1 kg orta yağlı kıyma
  • 2 kg kemer patlıcan
  • 1 kg domates
  • 500 gr yeşil biber
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Patlıcanlar yıkandıktan sonra 3-3,5 cm uzunluğunda doğranır.
  2. Öte yanda, kıyma, yeterince tuz ve az miktarda su ilavesiyle yoğrulup yumuşatılır.
  3. Doğranmış patlıcanlardan bir parça alınıp şişe saplanır, üzerine hazırlanmış kıymadan ceviz büyüklüğünde bir parça alınarak, patlıcanın üzerine saplandıktan sonra, bir parça patlıcan daha alınıp aynı şişe saplanır.
  4. İki parça patlıcan arasında kalmış olan kıyma, baş parmak ile işaret parmağı arasında hafif hafif sıkıştırılarak et ile patlıcanların birbirine yapışması sağlanır.
  5. Ve bu şekilde iki patlıcan arasına 1 parça et yerleştirilerek, şişin büyüklüğüne göre 4 veya 5 parça patlıcan saplanır.
  6. Böylece her şişte 4 patlıcan ve 3 et veya 5 patlıcan ve 4 et olacak ve şişlerin her iki ucunda patlıcan saplanmış olacaktır.
  7. Son olarak, şişe saplanmış patlıcan ve etler, el ayası içerisinde köfte gibi hafif hafif sıkılarak, kıymanın ele bulaşmış olan yağı patlıcanlar üzerine sürülür.
  8. Domatesler 4 parçaya kesilir ve her parça uzunluğuna şişlere saplanarak, patlıcanlardan önce ateş üzerinde pişirilir.
  9. Böylece ateşin harlı azaltılarak patlıcanların yanması önlenmiş olur.
  10. Bütün patlıcanlar ve kıyma, şişlere saplandıktan sonra, harlı geçmiş mangal ateşinde çevrilerek pişirilir.
  11. Pişen kebaplar kenarı yüksek bir tepsiye çekilir.
  12. Son olarak harlı iyice geçmiş ateş üzerinde, şişe saplanmış yeşil biberler pişirilir.
  13. Yeşil biberler çok çabuk yandığı için ateşin geçmiş olması gerekir.
  14. Pişen domates ve biberler, tepsiye çekilmiş patlıcan üzerine yerleştirilip, ağzı kapalı bir şekilde, kalan ateşin hafif sıcaklığında demlendirilir.
  15. Arzu edilirse, demlendirilme sırasında ½ bardak koruk suyu veya 1 limon suyu, kebap üzerinde gezdirilebilir.
  16. Demlenmiş patlıcan kebabı, özel ince ekmek ile sıcak olarak servis yapılır.
Bloga dön