Öz Çorba

Öz Çorba

Malzemeler:
(4-5 Kişilik)

  • 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
  • 5-6 su bardağı haşlanmış kemik suyu
  • 2 su bardağı süzülmüş yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • ½ su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş Antep fıstığı içi
  • 1 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş badem içi
  • Çekilmiş tarçın
  • Tuz

Mevsim: Kış ve Bahar ayları


Hazırlanışı:

  1. Dövme bir gece önceden yıkanır ve üzerini örtecek kadar suda bekletilir.
  2. Ertesi gün, dövmenin suyu süzülür, yıkanır ve 5-6 bardak su ile tuz eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişerken yüzeyde oluşan köpük (kef) bir kevgirle alınır.
  3. Pişen dövme süzgeçten geçirilerek süzülür ve başka bir tencereye alınır. Üzerine 5-6 bardak kemik suyu eklenip kaynatılır.
  4. Ayrı bir tencerede, süzülmüş yoğurt, yumurta ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı hafif ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
  5. Pişirilen yoğurt karışımı, kaynayan çorbaya eklenir.
  6. Antep fıstığı ve badem, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavrulur ve çorbaya ilave edilir.
  7. Çorbanın üzerine kızdırılmış yağ ve tarçın gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Notlar:

  • Pişmiş dövme, daha kolay bir yöntem olarak blenderden geçirilip süzülebilir.
  • Kef: Çorba pişerken yüzeyde oluşan köpük tabakasıdır. Toplanıp alınmazsa çorbanın kıvamını ve görünümünü bozar.
Bloga dön