
Öz Çorba
Paylaş
Malzemeler:
(4-5 Kişilik)
- 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
- 5-6 su bardağı haşlanmış kemik suyu
- 2 su bardağı süzülmüş yoğurt
- 1 adet yumurta
- ½ su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş Antep fıstığı içi
- 1 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş badem içi
- Çekilmiş tarçın
- Tuz
Mevsim: Kış ve Bahar ayları
Hazırlanışı:
- Dövme bir gece önceden yıkanır ve üzerini örtecek kadar suda bekletilir.
- Ertesi gün, dövmenin suyu süzülür, yıkanır ve 5-6 bardak su ile tuz eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişerken yüzeyde oluşan köpük (kef) bir kevgirle alınır.
- Pişen dövme süzgeçten geçirilerek süzülür ve başka bir tencereye alınır. Üzerine 5-6 bardak kemik suyu eklenip kaynatılır.
- Ayrı bir tencerede, süzülmüş yoğurt, yumurta ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı hafif ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Pişirilen yoğurt karışımı, kaynayan çorbaya eklenir.
- Antep fıstığı ve badem, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavrulur ve çorbaya ilave edilir.
- Çorbanın üzerine kızdırılmış yağ ve tarçın gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Notlar:
- Pişmiş dövme, daha kolay bir yöntem olarak blenderden geçirilip süzülebilir.
- Kef: Çorba pişerken yüzeyde oluşan köpük tabakasıdır. Toplanıp alınmazsa çorbanın kıvamını ve görünümünü bozar.