Keme Kebabı

Keme Kebabı

Malzemeler:
(5-6 Kişilik)

  • 1 kg orta yağlı kıyma
  • 1 kg keme
  • Yeterince tuz

Mevsim: İlkbahar


Hazırlanışı:

  1. Kemeler ince zar gibi soyulur, kuşbaşı et büyüklüğünde doğranır, yıkanır ve kumlarından temizlenir.
  2. Kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ile yoğrulup yumuşatılır ve kuşbaşı büyüklüğünde yuvarlanır. Bu sırada el hafif ıslatılır.
  3. Şişlere önce bir parça keme, sonra bir parça kıyma ve tekrar keme olacak şekilde dizilir. Bir şişe yaklaşık 7-8 keme ve 6-7 kıyma parçası saplanır.
  4. Şişe dizilen kebap, el hafif ıslatılarak hafifçe sıkılır ve keme ile kıymanın birbirine yapışması sağlanır.
  5. Şişler, kor hâlindeki ateşte pişirilir. Kıymanın yağlı olması nedeniyle alevlenmemesine dikkat edilir.
  6. Keme kebabı, özel ince ekmek (lavas ekmeği) ile sıcak olarak servis edilir. İsteğe bağlı üzerine karabiber veya kırmızı toz biber serpilebilir.

Not:

  • Keme (Terfezia bouderi, Chatin): Orta Anadolu'da "domalan" adı verilen keme, kumlu topraklarda ve meşe ağaçlarının dibinde kendiliğinden yetişen değerli bir mantar türüdür. Protein, potasyum, demir ve kalsiyum açısından zengin olan keme, Avrupa'da oldukça değerli bir besindir. Nadir bulunduğu ve tarımı yapılmadığı için pahalıdır.
Bloga dön