
Bulgurlu Alaca Çorba
Paylaş
Malzemeler:
(4-5 Kişilik)
- ½ su bardağı nohut
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı mercimek
- 2-3 adet orta boy kuru soğan
- ½ su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı kuru tarhun
- 2 adet kuru dolmalık kırmızı biber
Mevsim: Kış ve Bahar ayları
Hazırlanışı:
- Nohut bir gece önceden yıkanır ve üzerini örtecek kadar suda bekletilir.
- Ertesi gün, nohutun suyu süzülür, 2 bardak su ve tuz eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Üzerine 4 bardak su, yıkanmış mercimek ve halka doğranmış soğan eklenip 10-15 dakika kaynatılır.
- Mercimekler yumuşayınca, bulgur ve isteğe bağlı ikiye bölünmüş kuru kırmızı biber eklenir, 10-15 dakika daha pişirilir.
- Kızdırılmış yağ, tarhun ve kırmızı biber karışımı çorbanın üzerine gezdirilir.
Servis:
Bulgurlu alaca çorba, karışık turşu ile sıcak servis edilir.
Notlar:
- Tarhun: Orta Asya kökenli bir bitki olan tarhun, Gaziantep mutfağında yoğurtlu çorbalar, köfteler ve böreklerde kullanılır. Eski Romalılar tarafından yorgunluk giderici olarak bilinir ve alternatif tıpta da kullanılmaktadır.